070 51 15 535 info@dentalcentre.nl

Endodontologie op het hoogste niveau door NVVE erkend specialist

a

Frederique Kuenen – Tandarts , Endodontoloog

Endodontologie is het onderdeel in de tandheelkunde dat gaat over de behandeling van de ‘binnenkant’ van de tanden. We hebben het dan vooral over wortelkanaalbehandelingen. In het wortelkanaal van de tand of kies zit een pulpa, dit is weefsel dat voornamelijk bestaat uit zenuwweefsel en bloedvaten. Door bijvoorbeeld tandbederf, een lekkende vulling of een trauma kan de pulpa ontstoken raken. Een ontstoken pulpa zorgt voor pijnklachten bij warm of koud. De pulpa kan ook afsterven waarna een ontsteking in het kaakbot rond de wortelpunt zal ontstaan. Dit kan weer leiden tot klachten bij eten en bijten, maar kan ook een spontane, uitstralende pijn tot gevolg hebben. Op een röntgenfoto kunnen wij een ontsteking rond de wortelpunt vaak goed zien.

 

 

 

 

Ontstoken pulpa behandelen

Wanneer onze endodontoloog een ontsteking aan de pulpa vaststelt die voor pijn zorgt, zal deze een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. De endodontoloog verwijdert de ontstoken zenuw, maakt de wortelkanalen volledig schoon en vult ze op. Het kan voorkomen dat een wortelkanaalbehandeling voor een tweede keer moet worden uitgevoerd, wanneer bijvoorbeeld de ontsteking aan de wortelpunt niet goed geneest of wanneer de klachten zich opnieuw ontwikkelen.
In sommige gevallen is een chirurgische behandeling noodzakelijk.

De werkwijze bij Tandheelkundig Centrum Wassenaar

Wanneer u een consult wenst bij onze endodontoloog, dient u een in het bezit te zijn van een verwijsbrief van uw eigen tandarts. Tijdens het consult stelt de endodontoloog een diagnose en worden de behandelmogelijkheden met u besproken. Na afloop van het consult wordt er een begroting opgesteld voor de behandeling. In die begroting houden wij rekening met de gecompliceerdheid van de behandeling en het aantal te behandelen wortelkanalen.

Een consult duurt ongeveer 30 minuten en de kosten liggen tussen de 80 en 120 euro. Dit bedrag is inclusief het maken van röntgenfoto’s en een rapportage aan uw eigen tandarts.De daadwerkelijke behandeling duurt gemiddeld 90 minuten tot 2 uur. In sommige complexe gevallen kan een tweede behandeling noodzakelijk zijn, uiteraard lichten wij u hierover in. Ook na de behandeling brengen wij een uitgebreide rapportage uit bij uw eigen tandarts.

Verdoving tijdens de behandeling 

Er zijn veel patiënten die voorkeur geven aan een verdoving tijdens de behandeling door de endodontoloog. Dit is echter niet altijd noodzakelijk. Tijdens de behandeling voelt u normaal gesproken nauwelijks of helemaal geen pijn. Uiteraard kunt u het wel of niet kiezen voor een verdoving bespreken met uw arts voordat de behandeling begint.

Onze specialist: Frederique Kuenen

Frederique Kuenen heeft van 1986 tot 1992 tandheelkunde gestudeerd aan het ACTA in Amsterdam. In 1996 heeft zij de driejarige postacademisch opleiding tot tandarts endodontoloog afgerond en wordt sindsdien erkend door de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie. Op de website van de NVvE vindt u een lijst met de erkende specialisten. Zij is tevens lid van de European Society of Endodontology.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over endodontologie, een afspraak maken of heeft u een andere vraag? Neemt u dan contact met ons op, wij helpen u graag.

 

 

 

Maak vandaag nog een kennismakingsafspraak!

Wij hechten veel waarde aan persoonlijk contact zodat wij u zo goed mogelijk kunnen adviseren.