Endodontologie

Biografie

Ik ben Frederique Kuenen. Ik heb tandheelkunde gestudeerd van 1986-1992 aan het ACTA in Amsterdam. Daarna ben ik in verschillende praktijken werkzaam geweest als algemeen practicus. In 1996 heb ik de driejarige postacademisch opleiding tot tandarts endodontoloog afgerond. Ik ben een aantal jaren parttime aan het ACTA verbonden gebleven in het onderwijs. Sinds 1997 werk ik in tandheelkundig centrum Wassenaar.

Tandarts endodontologen die deze opleiding , of een hiermee vergelijkbare opleiding hebben voltooid, worden erkend door de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie. Op de website van de NVvE vindt u een lijst met de erkende specialisten. Ik ben tevens lid van de European Society of Endodontology. 

Endodontologie

Endodontologie is dat onderdeel van de tandheelkunde, dat zich bezig houdt met de diagnose, preventie en behandeling van de pulpa. In iedere tand of kies bevindt zich een pulpa, dit is weefsel dat voornamelijk bestaat uit zenuwweefsel en bloedvaten. 

De pulpa bevindt zich in een wortelkanaal. Door tandbederf een lekkende vulling of een val kan de pulpa ontstoken raken. Dit kan pijn klachten veroorzaken met warm of koud. De pulpa kan ook afsterven, waarna een ontsteking in het kaakbot rond de wortelpunt zal ontstaan. De tand of kies kan dan pijnlijk zijn bij bijten, maar kan ook spontaan pijnlijk of een uitstralende pijn veroorzaken. Op een röntgenfoto is een ontsteking rond de wortelpunt vaak goed te zien. 

Wanneer een ontstoken pulpa voor pijn zorgt, zal de tandarts een wortelkanaal behandeling uitvoeren. De ontstoken zenuw wordt verwijderd, de wortelkanalen worden schoon gemaakt en opgevuld. Soms is het nodig om een wortelkanaal behandeling opnieuw uit te voeren. Dit kan  nodig zijn indien de ontsteking aan de wortelpunt niet geneest, of wanneer er opnieuw klachten ontstaan. 

In bepaalde gevallen kan een chirurgische behandeling uitkomst bieden. 

Werkwijze

Voor het maken van een consult afspraak dient u een verwijsbrief van uw eigen tandarts te hebben. Tijdens het consult wordt de diagnose gesteld en wordt met u de behandelmogelijkheden besproken.Na het consult wordt er een begroting van de behandeling opgesteld. Het tarief is gebaseerd op de gecompliceerdheid en het aantal te behandelen kanalen. 

Een consult afspraak duurt ongeveer 30 minuten en de kosten variëren tussen de 80 en 120 euro. Dit is inclusief röntgenfoto's en de rapportage aan uw tandarts. 

Een behandeling duurt gemiddeld 1.5 tot 2 uur, in complexe gevallen kan een vervolg behandeling noodzakelijk zijn. Uw eigen tandarts wordt uitgebreid geïnformeerd over de uitgevoerde behandeling. 

Behandeling

Veel patiënten geven de voorkeur aan een verdoving, maar dit is niet altijd noodzakelijk. Tijdens de behandeling voelt u normaal gesproken geen of nauwelijks pijn. De behandeling wordt uitgevoerd onder een rubber lapje om schoon en veilig te kunnen werken. Tijdens de behandeling wordt onder andere gebruik gemaakt van een operatie microscoop.

Aangesloten bij

Adres: Kloosterland 1 - Wassenaar
Telefoon: 070 - 51 15 535
Fax: 070 - 51 77 462
E-mail: info@dentalcentre.nl